Ko govorimo o resnični kvaliteti bivanja, potem se vprašajmo ,kaj predstavlja naš bivalni prostor in z kakšnimi materiali sobivamo. V 10 letni raziskavi so ugotovili ,da se je kakovost bivanja povečala za 30 % v objektih z ekološkimi neoporečnimi materiali. Medenj pa spadajo tudi apneni ometi, ki so poleg ilovice, gline, lesa in kamna najbolj naravni materiali, saj jih v gradbeništvu uporabljajo že na tisoče let; našli so jih celo v egipčanskih piramidah. Vsebuje samo apno, pesek in vodo.

Apno

Apno je osnova apnenega ometa, to pa je lahko žgano ali gašeno.
Žgano apno nastane pri žganju apnenca v peči na visoki temperaturi do 900 °C. Kemijsko je apno kalcijev oksid, bela kristalna snov. Apno nastane pri žganju apnenca z nepovratno kemično reakcijo, ki nastane zaradi visoke temperature. V Sloveniji tradicij žganja apna ni zamrla, zato je žgano apno še vedno dosegljivo.
Poznamo pa tudi gašeno apno, ki je kemijsko kalcijev hidroksid.
Gašeno apno nastane z gašenjem žganega apna z vodo. Gašeno apno se uporablja v različne namene, med drugim tudi za apnene omete.

Apneni omet in njegove lastnosti

Apneni omet v gradbeništvu uporabljajo že na tisoče let saj so ga uporabljali že v antiki. Našli so ga celo v egipčanskih piramidah . Vsebuje apno, pesek in vodo, torej je apnen omet naraven.

Apno lahko uporabimo za notranje in zunanje omete. Znotraj objekta se apneni omet lahko uporabi za vse notranje zidove, pa tudi za stropove. Splošno je apneni omet primeren za vse vrste podlag, nanaša se ga lahko na opečne zidake, beton, apnene peščence, konstrukcijo iz gline, pri montažnih hišah pa tudi na OSB plošče na katero predhodno položimo trstično pletenje, ki ponuja apnenemu ometu potrebni oprijem. To je eden od najboljših načinov nanašanja notranjih apnenih ometov pri montažnih hišah.Seveda obstaja več načinov nanašanja apnenih ometov v odvisnosti s katerimi materiali bomo razpolagali oziroma kateremu proizvajalcu bomo zaupali. Eden izmed načinov nanašanja tanjšega sloja apnenega ometa na OSB ploščo je sledeč: za oprijem lahko uporabimo fasadno stekleno mrežico.

Omete na podlago nanašamo eno ali večslojno, nanašajo se lahko ročno ali strojno. Na fasado se apneni omet ponavadi nanaša v dveh slojih, najprej sloj grobega ometa, potem pa še sloj finega ometa.

Izhlapevanje vlage

Ena izmed pozitivnih lastnosti apnenega ometa je, da so dobro paro propustni in imajo zelo dobro sposobnost vpijanja ter uravnavanja vlage. Tako delujejo kot neke vrste regulatorji vlage.
Difuzijska odprtost omogoča uravnavanje ustrezne vlažnosti v prostoru, saj je vlaga razporejena po vsej površini apnenega ometa. Površina za sušenje je tako bistveno povečana in stena je zelo hitro suha, saj vlaga iz ometa pri suhem zraku v prostoru izhlapeva v okolico. Pri tem je pomembno, da je površinska obdelava izdelana iz paropropustnih zaključnih slojev apnena barva(silikatna barva).

Toplotna izolacija

Apneni omet je tako toplotno izolativen, kot tudi vodo odporen material.
Posušeni steni se izboljšajo tudi toplotno izolativne lastnosti. Apneni omet je dober izolator, saj imajo faktor toplotne prevodnosti nizek (lambda=0,067 W/mK). Posledica je suha površina, brez kondenza in nižja poraba energije.

Alkalnost in paroprepustnost

Za rast plesni je potrebna kisla do nevtralna podlaga (PH od 4,5 – 6,5). Apno je alkalno in ima PH 10,5-13. Poleg tega je apneni omet zelo paroprepustni material, ki omogoča prehajanje vodne pare. Zaradi alkalnosti in paroprepustnosti ni ustvarjenih pogojev za nastanek plesni .

Apneni ometi so povsem ekološki, okolju prijazni in vplivano pozitivno na naše zdravje.

Pogosto se uporabljajo tudi za sanacije starih objektov, še posebej kadar je pri teh povišana raven vlage.

Težko je verjeti , da apno kot gradbeni material celo vpija ogljikov dioksid iz ozračja in sčasoma poskrbi, da se ta spet vrne v svoje naravno, kot kamen trdo stanje. Poleg tega ponekod z apnom premažejo celo strehe, saj lahko vpija nečistoče v deževnici.

Opleske iz apna je zelo preprosto obnavljati, s čimer podaljšamo življenjsko dobo ometa. V maltah ima apno vlogo veziva in skupaj z bolj ali manj grobim peskom po končanem strjevanju in sušenju tvori trdno gradivo.

Sestava apnenega ometa

Glavna materiala apnenega ometa sta pesek ali vulkanska kamnina in apno. Glede na to, kakšen učinek ometa želimo je potrebno izbrati ustrezno barvo in granulacijo peska od 0,9-1,4 mm. Pesek mora biti čist brez vsebnosti gline ali drugih materialov.
Kot apno se ponavadi uporabi gašeno apno, ki mora biti čisto in brez večjih grudic.

Razmerje apna in peska mora biti med 1:1 do 1:4, pri tem je v zmesi vedno več peska. Pomembno je v kakšnem zaporedju se dodajo sestavine zmesi, najprej je potrebno zmešati gašeno apno z vodo, tako dobimo apneno mleko, kateremu dodamo še pesek.

Z naravnimi dodatki kot so kazein ,vulkanski tuf, kaolin in drugimi, apno izboljšamo in s tem lahko naredimo zelo tanke izravnave za naše stene.

Apneni kit

Z njim saniramo manjše razpoke in popravke pred beljenjem z apnenimi barvami. Sestava je apnena izravnalna masa ,vendar z bolj fino granulacijo.

Apnena izravnalna masa

To je sloj za izravnavo apnenih sten ali stropa in ima granulacijo 0.5 mm. Tako izravnalna masa kot apnena barva, seveda poleg apnenega ometa, tvorita odlične pogoje bivanja. V primeru ,da se Izravnalna masa pigmentira z naravnimi pigmenti, imamo lahko zaključni sloj brez dodatnega barvanja.

Ker preživimo v notranjih prostorih stanovanjske hiše vedno več časa,je zelo pomembno kako vplivajo elementi našega okolja na naše zdravje in osebno počutje. Če se odločimo za zgoraj naštete naravne materiale, na najboljši način vplivamo na naše zdravje.

Danes se zopet vračamo v sobivanje z naravnimi materiali in povezanostjo z tradicijo. S tem iščemo kraj ,kjer smo nekoč že bili, in se vračamo v takšno okolje ,v kakršnem so že naši predniki živeli ,vendar z sodobno razvitim načinom moderne gradnje.