Ekološki apneni in ilovnati ometi

APNENI OMET

Kot smo že uvodoma dejali, smo prvi ponudnik montažnih hiš, kjer ima naročnik možnost ,da se individualno odloči, da izbere namesto notranje mavčne plošče , ekološki apneni ali ilovnati omet za biološko gradnjo.  Sestavili  smo sistem in celovit postopek  za ročno ali strojno vgradnjo ekološkega notranjega apnenega ali ilovnatega ometa na  OSB ploščo.

Apneni omet je ekološki, trpežen, dezinfekcijski in odporen proti vlagi. Ena izmed pozitivnih lastnosti apnenega ometa je, da so dobro paropropustni in imajo zelo dobro sposobnost vpijanja(3kg/m2) ter uravnavanja vlage. Tako delujejo kot neke vrste regulatorji vlage. Difuzijska odprtost omogoča uravnavanje ustrezne vlažnosti v prostoru, saj je vlaga razporejena po vsej površini apnenega ometa. Površina za sušenje je tako bistveno povečana in stena je zelo hitro suha, saj vlaga iz ometa pri suhem zraku v prostoru izhlapeva v okolico. Zaradi alkalnosti materiala apna  (pH10-13)  preprečuje nastajanje zidne plesni, saj le te potrebujejo za svojo rast  alkalnost pH 4 – 6. Še posebej apnene barve s svojim visoko alkalnim in dezinfekcijskim delovanjem odganjajo plesni in glive in tako kot v naravi tudi plesni na zidovih ne marajo apna. Zato se je skozi zgodovino apneni belež izkazal za zelo zdravo rešitev.

Pri tem je pomembno, da je tudi površinska obdelava izdelana iz paroprepustnih zaključnih slojev npr. ekološka apnena barva in apnena izravnalna masa.

ILOVNATI OMETI 

Ilovica je zaradi dostopnosti in trdnosti po sušenju najstarejši znani gradbeni material. V naravi je pogosto prisotna v različnih kremenovih in flišnih plasteh. V prizadevanjih po bolj naravnem bivanju se je z natančnim izborom ilovice in mešanjem različnih kremenovih frakcij ter naravnih vlaken pridobili sodoben in vsestransko uporaben material, ki zaradi svojih lastnosti in sestave ključno prispeva k zdravemu bivalnemu okolju. Ilovica namreč odlično uravnavava vlago v prostoru in zaradi velike vsebnosti negativnih ionov ter silicijevih soli pozitivno vpliva na naše počutje.

ILOVNATE BARVE

Odličen pokrivni premaz v notranjih prostorih  na vseh ilovnatih ometih je se lahko uporablja ilovnata barva . Ilovnata barva vsebuje rastlinski kazein (rastlinska beljakovina) in belo glino, ki predstavlja vezivo. S kombinacija obeh veziv se doseže visoko trdnost premaza in ustvari žametno-mat videz površine. Prah, ki se meša z vodo je  skoraj brez vonja. Barva je antistatična, zelo difuzivna, enostavna za uporabo in strukturiranje, zelo dobro pokrivna in  mat. Možen je večkraten nanos. Ne vsebuje konzervansov ali veziv iz umetnih smol.

ZAKLJUČEK

Pomembnejša od fasadne izolacije, ki je lahko grafitni stiropor , mineralna volna, konopljina izolacija ali katerokoli drugi izolativni material, je poudarek na notranjih delih stanovanjske hiše ,saj to predstavlja naš bivalni prostor. In če govorimo o resnični  kvaliteti bivanja, potem se  vprašajmo ,kaj predstavlja naš bivalni prostor in z kakšnimi materiali sobivamo.

V  10 letni raziskavi so  ugotovili ,da  se je kakovost bivanja  povečala za 30 % v objektih z apnenimi ometi, apnenimi izravnalnimi masami in apnenimi barvami. Apneni omet je poleg ilovice, lesa in kamna najbolj naravni material, saj ga v gradbeništvu uporabljajo že na tisoče let; našli so ga celo v egipčanskih piramidah.  Vsebuje  samo apno, pesek in vodo.

Zato dajemo možnost individualne odločitve našim naročnikom za ekološko neoporečne materiale kot sta apno in ilovica.

Povpraševanje

Pošljite nam sporočilo in z veseljem Vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času!